Bucureşti, unde eşti? (2014) – documentar românesc

Posted by
/ Leave a comment

Bucuresti unde esti - documentar romanesc de Vlad PetriDupă 23 de ani de la Revoluţie oamenii se întorc în stradă recucerind spaţiul public. Vlad Petri le urmăreşte poveştile pentru o perioadă de 1 an, de la primele zile ale protestelor până în zilele Referendumului pentru demiterea preşedintelui. Acesta nu este un film didactic despre un fenomen politic, e o analiză a străzii pornind de la poveştile oamenilor, de la revendicările, dorinţele şi viziunile lor despre democraţie.

 

Bucureşti, unde eşti? (2014) – documentar românesc


Trailer

DOCUMENTAR 2014

“Bucuresti, unde esti?”, este un documentar romanesc realizat de Vlad Petri. Un documentar despre protestele din anul 2012.

documentar romanesc film documentar online subtitrat

Peste 23 ani de la Revoluția Română, oamenii s-au intors pe strazile Bucurestiului, recuperarea spațiul public și luptă pentru a schimba sistemul politic. Directorul Vlad Petri a urmat povestile lor pentru un an, de la primele zile ale protestelor la referendumul pentru a elimina președintelui, crafting-le într-un documentar despre oameni de transformare o revoluție într-un travesti.

Este un film despre oameni care au protestat în acele zile, o radiografie a societății românești. Inițial, am considerat documentar mea un revoluționar pentru că am fost parte din această mișcare care a crezut am putea schimba sistemul, guvernul, chiar președintele. Dar, după ce a lucrat la punerea material împreună, am constatat că încercarea de revoluție a fost în scădere de zi cu zi, transformând cauza într-un spectacol live.

După prima zi de protest, ai postat un film pe YouTube care a primit zeci de mii de telespectatori într-o singură zi. A fost aceasta cârligul online care convinge să faci un documentar?
Dorința de a face un film documentar a venit mai târziu, dar mediul online au ajutat să realizez că am făcut o treabă bună, că oamenii m-au și munca mea de sprijin. Feedback-ul a fost foarte important în mine încurajarea de a continua să filmeze ceea ce se întâmplă pe stradă.

Ai simtit vreodata fricos în timp ce tragere la proteste?
Probabil la 15 ianuarie 2012, când am fost filma în spatele liniei care jandarmeriei s-a format și de persoane au fost aruncat cu pietre, containere de reciclare, sticle și multe alte obiecte dure. Asta a fost un punct când nu am putut controla ceea ce am fost mai filma ca am avut de a privi în sus pentru a verifica dacă ceva a fost pe cale de a mă lovi. Forțele speciale apoi utilizat gaze lacrimogene și mi-am amintit trezit că tuse noaptea într-adevăr rău.

Aceasta este o întrebare, nu am gasit un răspuns la încă, dar eu sunt încă în căutarea pentru o înapoi pe străzi și prin cercetarea mea. Peste 23 de ani de la Revoluția Română, cred că România nu a avut “cultură” sau experiență de proteste, care este motivul pentru demonstrațiile de stradă care au început în ianuarie 2012 a avut toată lumea prin surprindere, de la reprezentanții mass-media la membri ai publicului. Mai mult decât atât, spiritul de protest a scăzut lent, deoarece anii ’90, în special în ceea ce privește sindicatele și asociațiile studențești.

Lasa un comentariu

comments

Leave a comment

Aboneaza-te

Aboneaza-te la site pentru a primi notificari de fiecare data cand apare un documentar nou pe site.

like_facebook

Reclame