Rosia Montana, un loc la marginea prapastiei – film documentar

Posted by
/ 2 Comments

Acest film se doreste a fi un portret al binecunoscutei localitatii miniere Rosia Montana sub a carei case, gradini, munti si paduri se gasesc cele mai mari zacaminte de aur din Europa. Dupa cum se stie, localitatea – si impreuna cu ea vestigii arheologice, monumente istorice, natura, cultura, comunitate – ar urma sa fie distruse daca firma de minerit RMGC (Rosia Montana Gold Corporation) si-ar realiza proiectul. In urma ar ramane niste cratere si un gigantic iaz de decantare — mai putin aurul si argintul care vor ajunge pe pietele internationale…

sursa – youtube

 

Durata Film – 78 min

Vizionare Placuta

Film Documentar Rosia Montana

Documentar despre protectia mediului inconjurator.

Rosia Montana: Mii de români din întreaga țară s-au adunat duminică seara pentru a protesta față de sprijinul guvernului de stânga pentru un plan de a deschide cea mai mare mină din Europa de aur de suprafata din micul oraș Carpați din Rosia Montana .

Film documentar rosia montana:Proiectul , care are scopul de a utiliza cianura la mina 314 de tone de aur si 1.500 de tone de argint , a atras opoziția acerbă din partea grupurilor și ecologiștii drepturile civice , care spun că va distruge minele antice romane de aur și sate . Mediu Inconjurator

Acesta este condus de Rosia Montana Gold Corporation , deținută în majoritate de către Canada Gabriel Resources Ltd, cu guvernul român deține aproximativ 20 la suta .Mediu Inconjurator

Protectia mediului – Proiectul a fost evaluat la 7,5 miliarde de dolari pe baza unui studiu din 2007 care a folosit un preț mediu de 900 dolari pe uncie de aur , cu România estimează pentru a obține aproximativ 75 la suta din beneficii din taxe , redevențe , dividende și locuri de muncă .

Aur comercializeaza în prezent aproximativ 1.390 de dolari pe uncie .Mediu Inconjurator

La inceputul acestei saptamani , guvernul a aprobat un proiect de lege care să permită Gabriel a deschide mina după obținerea o miza mai mare in cadrul proiectului , care a fost așteaptă o lumină verde de 14 ani . Parlamentul urmează să voteze legea aceasta luna, Film documentar rosia montana

Protectia mediului – În capitala București , până la 3.000 de protestatari au marsaluit spre sediul Guvernului din Piața Universității , scena de violente proteste anti – austeritate la inceputul anului trecut care a rasturnat un guvern anterior .

Filme documentare online subtitrate

Protestatarii au ținut bannere Aloft spunând ” Unite pentru Rosia Montana ” și ” Copiii noștri nu vor cianuri ” . Protestatarii s-au adunat , de asemenea, în nord-vestul orașului românească de Cluj . Un miting separat față de explorarea gazelor de șist , a atras inca 2.000 de oameni pe străzi în orașul de est a Barlad .

” Acest protest poate obține oameni împreună “, a declarat Ioana Păun , 28 , care au aderat la protest în București . ” Din ceea ce am auzit în jurul meu , acesta este doar începutul . ”

Filme documentare online subtitrate

Protectia mediului – Premierul Victor Ponta s-au opus proiectului înainte de a preluat puterea în luna mai a anului trecut încă votat pentru proiectul de lege privind abilitarea mea , doar pentru a spune un post local de televiziune că va vota împotriva proiectului în parlament .

Film documentar rosia montana:

Majoritatea locuitorilor din Rosia Montana speră că proiectul va aduce locuri de muncă și bani în orașul lor sarace , care a suferit atunci când o mina de aur de stat închisă în 2006 . Doar un număr mic al orașului de locuitori 2.800 refuza să-și vândă proprietatea lor pentru a face loc pentru mină .

Compania propune schemă de patru cariere pe durata de viață a minei , lucru care ar distruge patru vârfuri de munte și distruge trei sate îndepărtate din 16 care alcătuiesc comuna Roșia Montană , păstrând în același timp centrul istoric al orașului .

 

Lasa un comentariu

comments

 1. September 5, 2013

  Elena Doina

  Cine e personajul care face comentariul in limba engleza ?

  • January 19, 2014

   RightBe

   NU stiu, poti sa fi mai explicita, la ce minut vorbeste?

Leave a comment

Aboneaza-te

Aboneaza-te la site pentru a primi notificari de fiecare data cand apare un documentar nou pe site.

like_facebook

Reclame