Mari Cuceritori – Soliman Magnificul (documentar istoric)

Posted by
/ Leave a comment

marii cuceritori soliman magnificul

Un documentar istoric excelent despre Marele Soliman I sau Soliman Magnificul, unul din cei mai temuti sultani.

Soliman I sau Suleiman Legiuitorul a fost al zecelea sultan al Imperiului otoman între anii 1520-1566, fiind unul dintre cei care au domnit o perioadă lungă de timp. În Occident acesta este cunoscut sub numele de Soliman cel Strălucit ( tradus în Apus prin The Magnificent sau Le Magnifique – “Magnificul”), iar în Orient sub numele de Suleiman Legiuitorul). Datorită implicării sale în finalizarea sistemului de legi al Imperiului Otoman. Soliman I a fost cel mai puternic și cunoscut conducător din Europa secolului al XVI-lea.

Suleiman magnificul online subtitrat in romana, un documentar istoric interesant.

Suleyman I, poreclă Soliman Magnificul sau Legiuitorul, turcă Suleyman Muhteșem sau Kanuni (născut noiembrie 1494-aprilie 1495-a murit 05 septembrie / 6, 1566, aproape Szigetvár, Ungaria), sultan al Imperiului Otoman 1520-1566, care nu numai întreprins campanii militare indraznete care mărit domeniul său, dar, de asemenea, a supravegheat dezvoltarea a ceea ce a ajuns să fie considerate ca realizările cele mai caracteristice ale civilizației otomane în domeniile de drept, literatură, artă, și arhitectura.Documentar Istoric

Documentare Online Subtitrate

Suleyman a fost singurul fiu al sultanului Selim I. El a devenit Sancak beyi (guvernator) din Kaffa din Crimeea în timpul domniei bunicului său Baiazid al II-lea și de Manisa în vestul Asiei Mici, în timpul domniei lui Selim I

Documentar Istoric:Suleyman urmat tatălui său ca Sultan în septembrie 1520 și-a început domnia cu campanii împotriva puterilor creștine din Europa Centrală și de Marea Mediterană. Belgradul a scăzut la el în 1521 și Rhodos, mult sub regula de Cavalerii Sf. Ioan, în 1522-1523. De la Mohacs, în august 1526, Süleyman rupt puterea militară a Ungariei, regele Ungariei, Ludovic al II-lea, a pierdut viața în luptă (vezi Bătălia de la Mohács).
Top 10 filme documentare: Mari Cuceritori – Soliman Magnificul

Tronul vacant al Ungariei a fost acum susținut de către Ferdinand I, Habsburg arhiduce de Austria, și de John (János Zápolya), care a fost voievodul (lord) din Transilvania, și a candidaților partidului “nativ”, spre deosebire de perspectiva de Habsburg conduce. Süleyman a fost de acord să recunoască Ioan ca un rege vasal al Ungariei, și în 1529, în speranța de a elimina dintr-o dată toate intervenție în continuare de către Habsburgi, a asediat Viena. Dificultăți de timp și de distanță și de vreme rea și lipsa de provizii, nu mai puțin de rezistență a creștinilor, forțat pe sultan să ridice asediul.soliman magnificul online subtitrat

Documentare Online Subtitrate

Documentare Istorice, Campania a fost un succes, cu toate acestea, într-un sens mai imediată, pentru Ioan a fost de a se pronunța ulterior pe cele mai multe dintre Ungaria până la moartea sa, în 1540. Documentar Istoric O a doua mare campanie în 1532, notabil pentru apărare sclipitor creștin de arme, sa încheiat ca o simplă incursiune în zonele de graniță austriece.Sultan, preocupat de afacerile din est și convins că Austria nu a fost să fie depășite la un accident vascular cerebral, a acordat un armistițiu cu arhiducele Ferdinand în 1533.

Filme documentare online subtitrate

Moartea lui Ioan în 1540 și înaintarea rapidă a forțelor austriece din nou în centrul Ungariei condus Süleyman de a modifica profund soluția pe care le-a impus în timpul lui Ioan . Campaniile sale de 1541 și 1543 a dus la apariția a trei distincte Hungarys – habsburgice Ungaria în extrema nord și vest ; Otoman Ungaria, de-a lungul Dunării de mijloc , o regiune sub ocupație militară directă și permanentă de otomani și cu principalul centru de la Buda ; și Transilvania , un stat vasal dependent de Poartă și în mâinile lui Ioan Sigismund , fiul lui Ioan Zapolya .

Soliman magnificul online subtitrat

Top 10 filme documentare: Mari Cuceritori – Soliman Magnificul

Între 1543 și 1562, războiul din Ungaria a continuat , rupt de armistiții și cu câteva modificări notabile pe fiecare parte , cel mai important a fost capturarea otomane a Banatului din Temesvár ( Timișoara ) în 1532 . După lungi negocieri de pace recunoaștere a status quo-ului în Ungaria, a fost semnat în 1562 .
Campaniile împotriva Persia, Documentar Istoric

Filme documentare online subtitrate

Süleyman purtat trei campanii majore împotriva Persiei . Prima ( 1534-1535 ) a dat controlul turcilor asupra regiunii de Erzurum în estul Asia Mică și a asistat , de asemenea, cucerirea otomană din Irak , un succes care rotunjite realizările Selim I-a doua campanie ( 1548-1549 ) a adus mult din zona din jurul lacului Van sub dominația otomană , dar a treia ( 1554-1555 ) a servit mai degrabă ca un avertisment pentru a otomanilor de dificultatea de a supune statului Safavid în Persia . Primul formal de pace între otomani și safavizi a fost semnat în 1555 , dar nu a oferit nici o soluție clară la problemele cu care se confruntă sultanul otoman la frontiera sa de est.Filme documentare online subtitrate
Puterea navală a otomanilor a devenit formidabil în timpul domniei lui Süleyman . Khayr al-Din , cunoscut în Occident ca Barbarossa , a devenit kapudan ( amiral ) a flotei otomane si a castigat o lupta mare pe Preveza , Grecia ( 1538 ) , împotriva flote combinate de la Veneția și Spania , care le-a dat turcilornaval inițiativă în Marea Mediterană , până la bătălia de la Lepanto în 1571 . Tripoli în Africa de Nord a scăzut la otomani în 1551 . O expediție spaniol puternic împotriva Tripoli a fost zdrobit la Jarbah ( Djerba ) în 1560 , dar turcii nu a reușit să capteze Malta de la Cavalerii Sfântului Ioan din 1565 . Otoman putere navală a fost simțit în acest moment , chiar țări precum India , unde o flotă trimis de la Egipt a făcut o încercare nereușită în 1538 să ia orașul de Diu de la portughez, Documentar Istoric.

Soliman magnificul online subtitrat

Ultimii ani ai Suleyman au fost tulburat de conflicte între fiii săi . Mustafa a devenit de 1553 un focar de nemulțumire în Asia Mică și a fost executat în acel an pe ordinea de sultan.Soliman magnificul online subtitrat: A urmat în timpul 1559-1561 un conflict între principi Selim și Baiazid asupra succesiunii la tron ​​, care sa încheiat cu înfrângerea și executarea de Baiazid . Suleyman însuși a murit în timp ce asedia Szigetvár în Ungaria
Top 10 filme documentare: Mari Cuceritori – Soliman Magnificul

Suleyman sa înconjurat cu administratorii și oamenii de stat de abilitate neobișnuită , oameni ca vizirii sale grandioase ( dregători ) Ibrahim Rüstem , și Mehmed Sokollu . ʿ Ulama ʾ ( specialiști în legea islamică ) , în special Abū al – Su ʿ UD ( Hoca Çelebi ) și Kemalpașazade , a făcut perioada de neuitat , la fel ca marele Baki poet turc și Sinan arhitect . Süleyman construit cetati puternice pentru a apăra locurile el a luat de la creștini și împodobit orașe ale lumii islamice ( inclusiv Mecca , Damasc , și Bagdad ) , cu moschei , poduri , apeducte și alte lucrări publice . În general , Süleyman finalizat sarcina de a transforma orașul bizantin anterior al Constantinopolului în Istanbul , un centru demn de un mare imperiu turc și islamice Filme documentare online subtitrate.

El coordona politica și economia Imperiului, dar era în același timp și conducătorul armatei. Fiind în fruntea acesteia, el cucerește pe rând Belgradul și Rodosul, iar după victoria de la Mohács din 1526, reușește să pună stăpânire pe o mare parte din teritoriul Regatului Ungariei. În lupta sa pentru cucerirea unor noi teritorii, reușește să ocupe zone întinse din Persia și Africa de Nord (Algeria de azi), dominând cu autoritate Orientul Mijlociu. Flota sa controla traficul maritim din Marea Mediterană, Marea Roșie și Golful Persic.

Fiind conducătorul Imperiului Otoman, Soliman I instituia și promulga legi economice, sociale, financiare și juridice. Aceste legi dure au dăinuit și după moartea sa o lungă perioadă de timp. În perioada domniei sale cultura otomană s-a dezvoltat mai ales în domeniul artelor, literaturii și arhitecturii.

Încălcând tradițiile otomane privind căsătoria, Soliman I s-a căsătorit cu o supusă din haremul său, pe nume Roxelana. În urma căsătoriei cu aceasta sultanul câștigă mai multă notorietate. După 46 de ani de domnie Soliman moare și fiul său, moștenitorul tronului, Selim al II-lea, preia conducerea ducând mai departe succesul tatălui său. sursa – ro.wikipedia.org

Mari Cuceritori – Soliman Magnificul (documentar istoric)

Galerie Foto

Lasa un comentariu

comments

Leave a comment

Aboneaza-te

Aboneaza-te la site pentru a primi notificari de fiecare data cand apare un documentar nou pe site.

like_facebook

Reclame