Iadul subteran, o vedere in lumea canalelor din Bucureşti (Video)

Întalnindu-l pe “Bruce Lee”, Regele Canalelor din România

Un documentar realizat de Chanel4

Adânc sub străzile Bucureștiului – în Europa, în secolul 21 – există o rețea de tuneluri de canalizare, care este casa, la sute de bărbați, femei și copii afectate de consumul de droguri, HIV și TBC.

Cel  mai nou membru al clubului european, Romania, “a lucrat din greu” pentru asi imbunatatii suprafata. Dar mai exista o alta Romanie, subterană.

Intrarea in canalele din bucuresti

Intrarea in aceasta “lume subpamanteana” se face printr-o gaura in asfalt in fata garii de nord a Bucurestiului. In timpul după-amiezii au inceput sa se trezeasca, tarandu-se afara din pamant, ca strigoii.

Printre ei exista un baietel, pe nume Nicu, care arata de 12 ani. Insa aflam mai tarziu ca “micul” Nicu are de fapt 17 ani, dar cresterea sa a fost intrerupta din cauza consumului de droguri. El este de acord sa fie mesagerul catre boss-ul de subpamant.

Nico si Bruce Lee, Regele Canalelor

Nico si Bossul Canalelor, “Bruce Lee”

Ni s-a spus ca aceasta lume subpamanteana are un stapan, si pentru a intra inauntru este posibil doar pe baza de invitatie. Dupa cateva ore revine: putem merge sa-l vedem acum.

Foto: Radu Ciorniciuc

Foto: Radu Ciorniciuc

In maini si genunchi ne taram inauntru, jos prin intuneric, imediat apare un univers paralel. Este caldura care te loveste prima data. Aceste tuneluri vechi a facut parte din marele proiect a lui Ceausescu de a incalzi centrul orasului. Apoi, este mirosul: o vopsea metalica numita aurolac, inhalata de dependentii prin niste pungi de plastic.

 

Urmeaza muzica…

Viata in canalele din Bucuresti, gara de nord

Suntem in prima camera: ei o numesc “Oficiul”. Incercam sa nu inghitim in sec. Cu coada ochiului, se vede o femeie cu o seringa intre picioare; un baietel ne priveste in timp ce tine o punga de aurolac la gura, pompand incet, ca o inima neagra.

Toată lumea de aici este HIV pozitiv, un sfert au TBC.

Foto: Radu Ciorniciuc

“Bruce Lee”, supranumit Regele Canalelor Foto: Radu Ciorniciuc

Dupa luptele sale de strada, omul care conduce reteaua de aurolaci se numeste “Bruce Lee”(vezi poza mai sus), Regele Canalelor.

Sursa, video si text(tradus si modificat): http://www.channel4.com/news/romania-tunnels-bucharest-orphans-photo

De la o viata in canalele Garii de Nord la angajatul anului

Odată ce numit Parisul de Est”, capital romanesc Bucuresti este un oras plin de arhitectura ornate, palate în stil baroc și copac-aliniat bulevarde.

Dar sub vile și pătrate sale se află un al doilea oraș care nici un turist nu ajunge pentru a vedea un regat subteran de proscriși și dependenții de droguri care locuiesc în rețeaua orașului vast de canalizare.

Aici, toată lumea este HIV-pozitiv și un sfert au TBC, dar ele sunt lăsate să putrezească în întuneric, huddling împotriva conductelor de încălzire și nas lipici pentru a rămâne cald.

În fruntea acestui oraș de viciu este un om, pe nume Bruce Lee de la sale zile delupte de stradă. Un tată, mentor și de droguridealer la toate, el aduce siguranță și o sursă de fund de clei la “copii de canalizaredin București, dintre care mulți au trăit acolo de la căderea comunismului două decenii în urmă.

Acum, această societate subteran este expus într-un nou film de la Channel 4 News Paraic O’Brien, Jim Wickens & Radu Ciorniciuc.

Acest lucru este de expediere lor.

Intrarea la acest interlope este o gaură în asfalt pe o insulă de trafic în fața gării. De după-amiaza târziu au început să se trezească, clambering afară din sol, ca strigoi.

Printre ei este un băiețel, Nico, care arată de doisprezece. Aflăm mai târziu mic” Nico este de fapt șaptesprezece, dar dezvoltarea sa a fost pipernicit de abuzul de droguri. El este de acord să trimită cuvânt pe care am dori să se întâlnească șeful.

Acest lumii interlope, ni se spune, are un stăpân și veți obține doar pentru a merge în jos pe baza de invitatie. Câteva ore mai târziu și cuvântul vine de back-up, el ne va vedea acum.

Pe mâini și genunchi noastre Avenul jos în întuneric și un univers paralel.

Video

Pentru oricare dintre noi, drumul de la subsol la etajul 21 al unui hotel e o chestiune de cateva secunde, cu liftul. Pentru Emanuel e povestea vietii lui, un drum care i-a luat 34 de ani.

E de 4 ani steward la cel mai luxos etaj al unui hotel de 5 stele din inima Bucurestiului si are statutul de “angajatul anului”, ales din toti cei peste 250 de angajati.

El, cel care inainte, a trait 20 de ani in canalele de la Gara de Nord, in aburi de aurolac si apoi dependent de heroina. Era parte din Statul Romania de sub pamant, pentru care nimeni nu mai crede real intr-o solutie. Si totusi, am gasit astazi,un barbat la casa lui, cu nevasta si cu un copil pentru care construieste o viata complet diferita de a lui.

Emanuel este acum parte din Romania tuturor posibilitatilor frumoase.

Sursa: Incont.ro

Lasa un comentariu

comments

Lasa un comentariu