„BASARABIA, două veacuri de străinie”, un film care recflecta durerea si chinurile prin care au trecut romanii moldoveni de mai bine de doua veacuri. Scenaristul filmului, Victor Vasilache, sustine ca multe din materialele care au fost incluse in acest film au fost luate din arhivele KGB.
„Este un film care relatează faptele și crimele regimului comunist de ocupație, crime care continuă și astăzi. Le mulțumesc tuturor colegilor care au muncit la realizarea acestui film, dar îi mulțumesc, în mod special, D-lui Mihai Ghimpu, care s-a implicat și a demonstrat, repetat, că îi pasă de trecutul și prezentul nostru. Necesitatea realizării acestui film a venit după „Golgota Basarabiei”, întrucât nu a fost posibil să includem multe date importante despre faptele și nelegiurile regimului comunist de ocupație pe aceest teritoriu. Vă mulțumesc pentru susținere și cred că acest film va contribui la cunoașterea adevărului istoric, pentru că cine nu-și cunoaște istoria, riscă să o repete!” – a enunțiat Ion Chistruga.
Basarabia – Două Veacuri de Străinie
Scenariul: Ion Chistruga, Victor Vasilache
Regia: Ion Chistruga
Producător general: Mihai Ghimpu
[DDET ]
Basarabia este o regiune istorica din Europa de Est, delimitat de râul Nistru la est și rîul Prut la vest. Cea mai mare parte a Basarabiei este în prezent parte a Moldovei, în timp ce regiunile cele mai nordice, precum și regiunile sudice riverane Mării Negre, fac parte din Ucraina.
Documentare Comunism
Documentare despre comunism
Documentar Istoric: În urma războiului ruso-turc, 1806-1812, si Pacea urmat de București, estul Principatului Moldovei, o vasal otoman, împreună cu unele zone anterior sub dominația otomană directă, au fost cedate la Imperial Rusia. Achizitia a fost printre ultimele trepte teritoriale ale Imperiului să aibă loc în Europa. Teritoriile nou dobândite au fost organizate ca Guvernoratului Basarabiei, adoptând un nume folosit anterior pentru câmpiile din sud, între Nistru și Dunării. În urma războiului Crimeii, în 1856, zonele de sud ale Basarabiei au fost revenit la ordinea Moldovei; Regulă rus a fost restaurată pe întreaga regiune în 1878, când România, rezultatul unirii Moldovei cu Țara Românească, a fost presat în schimbul acestor teritorii pentru Dobrogea.
Documentare Istorice
Documentare romanesti
Film documentar
În 1917, în urma revoluției ruse, zona sa constituit Republica Democrată Moldovenească, o parte republică autonomă a unui stat federativ rus propus. Agitație bolșevică la sfârșitul anului 1917 și începutul anului 1918 a dus la intervenția armatei române, aparent pentru a pacifica regiunea. Curând după aceea, adunarea parlamentară a declarat independența, iar apoi unirea cu Regatul România. Legalitatea acestor acte a fost însă contestată, cel mai vizibil de către Uniunea Sovietică, care considera zona, ca teritoriu ocupat de România.
Documentar
Documentar Istoric
În 1940, după asigurarea avizul conform al Germaniei naziste prin Pactul Molotov-Ribbentrop, Uniunea Sovietică presat România în retragere din Basarabia, permițând Armata Roșie a ocupa regiune. Zona a fost integrat în mod formal în Uniunea Sovietică: nucleul s-au alăturat părți ale RSSA Moldovenească pentru a forma RSS Moldovenească, în timp ce teritoriile locuite de majorități slave în nordul și sudul Basarabiei au fost transferate la RSS Ucraineană. Axa-aliniat România scurt recucerit regiune în 1941, în timpul invaziei naziste a Uniunii Sovietice, dar a pierdut-o în 1944, ca valul de război sa schimbat. În 1947, la granița sovieto-română de-a lungul Prutului a fost recunoscută pe plan internațional prin Tratatul de la Paris care a pus capăt al Doilea Război Mondial.
Documentar Istoric: În timpul procesului de dizolvare a Uniunii Sovietice, moldovenească și ucraineană CSS proclamat independenta in 1991, devenind statele moderne ale Republicii Moldova și Ucrainei, păstrând în același timp partiția existentă a Basarabiei. După o scurtă război la începutul anilor 1990, Transnistria sa proclamat Nistreană Republica Moldova, separat de Guvernul Republicii Moldova, extinderea autoritatea de asemenea asupra municipiul Bender în Basarabia. O parte din zonele locuite Gagauz-din sudul Basarabiei a fost organizat în 1994 ca o regiune autonomă în cadrul Republicii Moldova.
[/DDET]