Atena – Adevărul Despre Democraţie (documentar despre Socrate)

Posted by
/ Leave a comment

atena - adevarul despre democratieDocumentar “Atena – Adevărul Despre Democraţie”. Atena a fost una din primele democrații, orașul unde s-a născut ideea de libertate a cuvântului și totuși cum a fost posibil să se voteze moartea unuia dintre cei mai înțelepți filosofi ai tuturor timpurilor, Socrate.

In anul 399 î. Hr. filosoful Socrate, la vârsta de 70 de ani, a fost judecat pentru crime împotriva statului. A fost gasit vinovat pentru introducerea unor zei noi si coruperea tinerilor. A fost forțat sa bea otravă.

In filmul documentar “Atena – Adevărul Despre Democraţie” arata cum Socrate a dus libertatea democratică pana la extrem, fiind apoi distrus de ea.

Vizionare placuta!

Doi studenți de senzație mai tineri, istoricul Xenofon și filozoful Platon, a participat la cele mai importante conturi ale vieții și filozofie Socrate “. Pentru ambele, Socrate pare că poartă amprenta scriitorului. ASTFEL, Socrate Xenophon este mai simplu, dispuși să ofere sfaturi, mai degrabă decât pur și simplu cere mai multe întrebări. În a Platon functioneaza mai târziu Socrate vorbeste cu ceea ce par a fi în mare măsură ideile lui Platon, dar în Earl Dialogurile-Considerat de istorici a fi reprezentarea cea mai exactă a-Socrate rareori dezvaluie toate avizele proprietar sentiment ca el ajută strălucit senzație de interlocutori dissector gândurile și motivele lor.

SOCRATE: filosofia ca LIFESTYLE
Deși multe dintre criticile lui Aristofan pare nedrept, se taie o figură ciudată de Socrate în Atena, merge desculț despre, cu părul lung și nespălat într-o societate cu standardele incredibil de rafinate de frumusețe. Aceasta nu a ajutat faptul că el a fost de toate conturile fizic urâte, cu un nas răsturnată și ochi bulbucați. În ciuda senzație de intelect și conexiuni, el a respins genul de faima si putere care atenienii au fost de așteptat să depună eforturi pentru. Sa stil de viață și de moarte senzație cele din urmă emoțiile spirit întrupat de Chestionarea fiecare ipoteză despre virtute, înțelepciune și o viață bună.

Socrate a fost, de asemenea, profund interesat în a înțelege limitele cunoașterii umane. Când i sa spus că oracolul din Delphi a declarat că el a fost cel mai înțelept om din Atena, Socrate împotrivit până a dat seama că, deși știa nimic, el a fost (spre deosebire de colegii sentiment cetățenilor) conștienți de propria Sa ignoranță.

Una dintre cele mai mari paradoxuri care Socrate ajutat Elevii explora sentimente Fie slăbiciune a-face voia sa greșit atunci când știai cu adevărat ce era drept vreodată cu adevărat a existat. Părea să se gândească altfel: oamenii au făcut numai rău în momentul în care beneficiile percepute păreau să depășească cheltuielilor de judecată. Astfel dezvoltarea eticii personale este o chestiune de a stăpâni ceea ce el a numit “arta de măsurare”, corectarea distorsiunilor oblice pe care el analizează de beneficii și costuri.

Familia lui aparent a avut bogăția moderat necesară pentru a lansa cariera Socrate “, ca un hoplite (soldat picior). Ca un infanterist, Socrate a arătat o mare rezistenta fizica si curaj, salvarea viitoare Alcibiade lider ateniene în timpul asediului de Potidaea în 432 î.Hr. Prin 420s, Socrate a fost desfășurată de mai multe lupte în Războiul peloponesiac, dar, de asemenea, a petrecut destul timp în Atena pentru a deveni cunoscut și iubit de către tineri a orașului. În 423 el a fost introdus pentru public ca o caricatură larg este în joc “nori”, Aristofan care îl descrise ca un bufon neîngrijit, acesta filozofie didactice s-au ridicat la trucuri retorice pentru a ieși din datorii.

Socrate sa născut și a trăit aproape întreaga viață în sentimentele Atena. Sophroniscos Tatăl său a fost un pietrar și mama sa, Phaenaret la, a fost o moașă. Ca un tineret, el a arătat un apetit pentru învățare. Platon descrie el dobândirea nerăbdare scrierile conducere filozofului contemporan Anaxagoras și spune că a fost predat retorica de Aspasia, amanta a marelui talentat lider atenian Pericles.

Privite de mulți ca cifra fondator al filosofiei occidentale, Socrate (469-399 î.Hr.), este în același timp cel mai exemplar și mai ciudat a filosofilor greci. A crescut în epoca de aur a lui Pericle “Atena, servit cu distincție ca un soldat, dar a devenit o cel mai bine cunoscut ca o întrebare de tot și toată lumea. Stilul său de predare-imortalizate ca nota socratic Metoda-a implicat transmiterea de cunoștințe, ci mai degrabă cere întrebare după întrebare până clarificarea simt Elevii au ajuns la este propria lor înțelegere. El a scris nimic el însuși, deci tot ce se știe despre el este filtrat prin scrierile câtorva contemporanilor și urmașilor, mai presus de toate, elevul lui Platon. El a fost acuzat de coruperea tineretului din Atena și condamnat la moarte. Alegerea nu să fugă, el a petrecut ultimele zile în compania simți sentimente prieteni potabilă înainte cupa călăul de cucută otrăvitoare.

Despre Socrate

Socrate a fost un filosof din Grecia antică. Socrate s-a născut la Atena în dema Alopex, în 470 î.Hr., adică la sfârșitul războaielor medice. Mama sa, Phainarete, era moașă; tatăl său, Sophroniscos, era sculptor. Probabil că Socrate a primit educația de care aveau parte tinerii atenieni din vremea sa: a trebuit să învețe muzică, gimnastică și gramatică, adica studiul limbii bazat pe comentarii de texte.

Printre maeștrii a căror frecventare ar fi contribuit la formarea gândirii lui Socrate, Maximus din Tyr citează doua femei: Aspasia din Milet, o curtezană, și Diotima din Mantineea, o preoteasă. Despre prima, Platon vorbește în Menexenos, dar este evidentă ironia lui Socrate atunci când face din ea un profesor de elocință; și Xenofon vorbește de Aspasia în legătură cu Socrate, iar după Eschine, ea l-ar fi învățat pe Socrate doctrina dragostei care-i face pe oameni mai buni. Cât despre Diotima, ea este cunoscută mai ales datorită celebrului pasaj din Banchetul, unde preoteasa din Mantineea povestește nașterea lui Eros.

De la Socrate ne-a rămas principiul:”Singurul lucru pe care îl știu este că nu știu nimic”. Socrate a fost atât de dur în formularea acestui principiu, fiindcă îi critica pe cei care se credeau în materie de cunoaștere alfa si omega, fără să recunoască atunci când nu știau ceva. Text de pe Wikipedia

Discursul lui Socrate pe durata judecatii sale (Engleza)

Citate Socrate

1484689_359200610942123_2284872429296026973_n
11023809_353323661529818_7269696130198021140_n 11043142_353799641482220_3572910603106901990_n

Lasa un comentariu

comments

Leave a comment

Aboneaza-te

Aboneaza-te la site pentru a primi notificari de fiecare data cand apare un documentar nou pe site.

like_facebook

Reclame