Platforma online de documentare subtitrate, RightBe, a fost creată cu scopul de a furniza oamenilor informații care sunt mai puțin accesibile, dar totuși provin din surse deschise. Aceste informații pot fi adesea neglijate de televiziune, dar au un rol crucial în conștiința noastră socială globală.

Proiectarea Viitorului (Proiectul Venus) by Jacques Fresco

Proeictul Venus - Proectarea Viitorului de Jacques FrescoProiectarea Viitorului (Future by Design), un documentar ce reprezinta munca de-o viata a inginerului si proiectantului social Jacque Fresco. Jacque are niste idei bazate pe tehnologie în armonie cu specia umana, natura …

[quote author=”Elliott Maynard, Ph.D., CMC – Arcos Cielos Centrul de Cercetare, New Mexico”]Jacque Fresco este o legendă vie – poate cel mai remarcabil gânditor al zilelor noastre, iar William Gazecki , prin acest film documentar îi aduce un omagiu lui Jacque care ii evidenţiaza viaţa, filosofia, şi uimitoare sale realizări tehnice. In acest sens, el a creat de asemenea, o moştenire istorica nepreţuită pentru oamenii de pretutindeni şi pentru generaţiile care vor veni.[/quote]

 

[DDET ]

Jacque face un apel pentru o modernism reînnoită: “Aplicarea principiilor științifice, pentru o mai bună sau mai rău, reprezintă pentru fiecare avans care a îmbunătățit viețile oamenilor.” Cu toate acestea, obiectivul real al proiectului Venus este eliminarea de bani, care este descris de Jacque ca nimic altceva decât o sursă de datorii, servitute și alte nedreptate.

Cartea futurista a lui Jacque Fresco “Proiectarea viitorului”, care servește ca un fel de introducere revoluționar Proiectul Venus, este un manifest de redesign civilizație în sine.

Cartea elaborează o viziune anti-război și-o lume care este foarte greu să se opună. Într-adevăr, declarațiile sale reflectă unele dintre punctele de vedere cele mai luminate din lumea de astăzi, cu opoziția ferm de naționalism. Conflict, Fresco afirmă, “este acum total inacceptabil și periculos din cauza costurilor umane și de mediu extreme de război.” Chiar mai atrăgătoare este încurajare Fresco că tratăm lumea ca un “sistem de interdependente, cu toți oamenii săi ca o familie.” Acest lucru se ridică la o frontierele deschise și poziția anti-militarist care cred că reflectă aspirațiile unora dintre cei mai disperați și maltratați de pe Pământ și ar putea conduce la o reducere profundă de ostilitate pentru toți.

Jacque scrie că avem nevoie de “noi perspective și abordări”, iar noi ar trebui să “directe viitor”. Acesta este un apel pentru toată lumea să se implice – nu doar elita. El ne provoacă să ne gândim cum am putea organiza lumea, dacă ar depinde de noi. Personal, nu mă simt calificat pentru a organiza lumea, deși eu cred că putem spune tot ceea ce noi nu cred că ar trebui să se întâmple. Soluția, Jacque scrie, trebuie să fie “liber de părtinire și naționalism”, care se traduce la o recunoaștere a faptului că al XIX-lea Century statele-națiune sunt bine dincolo de data de expirare.

Recunoscând că statele-națiune sunt învechite, Jacque avertizează ar trebui să evităm încă generarea “sentimente rele”. Jacque avertizează că ceea ce el pledează este un “proiect dificil care necesită informații de la mai multe discipline”. Această recunoaștere din partea de universitar de ceea ce el pledează mă face să aducă într-un alt teoretician respectat, Immanuel Wallerstein, a carui activitate sa concentrat pe “reconceptualizing” lumea să înțeleagă lucruri ca statele-națiune și a inegalităților globale mari ca relațiile de producție.

Într-un fel, eu sunt pe deplin cu borduri cu ceea ce Jacque se pledează deja. Dacă am putea reconceptualizăm societate globală la un nivel mai popular, mai degrabă decât doar la un nivel academic, sarcina noastră ar fi oarecum similară cu popularizarea științei încercat de către oameni, cum ar fi Carl Sagan. Națiunilor, în cadrul sistemului social global, sunt doar entități trecătoare. Dacă am putea ajunge oameni să accepte această interpretare a societății, ne-ar realiza ceea ce Jacque Fresco vorbeste despre, dar este greu. Consider propriile eseuri anti-etatiste ca o contribuție în acest sens, și aș încuraja alte comentatori să facă partea lor, folosind orice retorică sau metodele de predare vor vrea.

Cea mai bună parte a carte Jacque se găsește în imagini imperioase de soluții de arhitectură și de design viitoare, care ar reflecta o economie orientată spre nevoile omului, mai degrabă decât de profit. Cel puțin unele dintre aceste principii vor deveni aproape sigur o realitate în viitor. Cu toate acestea, ideile Jacque poate fi atacat din mai multe unghiuri, iar acestea fac greu de acceptat eliminarea de bani pe care este într-adevăr nucleul tezei sale:

“Un standard mult mai mare de viață pentru toată lumea peste tot în lume poate fi atins atunci când resursele întreaga planetei sunt conectate, organizate, monitorizate, și sunt folosite eficient în beneficiul tuturor ca un sistem global totală – nu doar pentru un număr relativ mic de persoane. ”

Potrivirea ceea ce multi intelectuali au subliniat, Jacque spune: “Tehnologia avansează, dar societățile noastre se bazează încă pe concepte și metode elaborate secole în urmă”, strigând “valorile învechite”, care modelează încă multe țări (SUA, nu în ultimul rând) . Un alt nedreptate menționat este preluarea corporativ de guvernare, așa cum a protestat împotriva de Occupy mișcările. Există, în prezent, “amenințărilor comune care transcend granițele naționale”, de exemplu, foame, dezastre naturale de genul celor care agențiile ONU sunt deja încearcă să combată.

Una dintre ideile lui Jacque seamănă extropy. Diane Duane a fost primul care a folosit termenul de “extropy” pentru a semnifica un potențial destin transumană pentru omenire. “Extropy”, așa cum inventat de Tom Bell și definite de către Max Mai 1988, este “gradul de o viață sau inteligență sistem de organizare, a comanda funcțional, vitalitate, energie, viață, experiența și capacitatea și conduce pentru îmbunătățirea și creșterea economică.” Ca articulat de Kevin Kelly, “Istoria civilizației este povestea de schimbare de la simplu la mai complexe”. Schimbarea este “singura constanta”, cel mai mare dușman care are cei de la putere care au avantaje comerciale în detrimentul altora și motive puternice pentru a menține status quo-ul.

Jacque invocă ideea că metoda științifică ar trebui să se aplice în mod riguros pentru a evita unele dintre cele mai mari ucigasi din viața modernă, de exemplu, accidente auto. Acesta este un caz destul de convingător, și una care cred ca nu a fost susținută încă de orice alt teoretician, deci Jacque merită o mulțime de credit pentru el. Mod de a realiza ar implica probabil integrarea autorităților locale cu consilii consultative științifice și comitete de etică. Acest lucru ar avea avantajul suplimentar de a crea locuri de muncă frumos pentru o mulțime de studenți care tind să fie aruncat în poziții care nu-i lasa sa realizeze potențialul lor adevărat. S-ar putea argumenta că există deja o mulțime de comitete științifice care influențează guverne, dar aceasta nu este nerezonabil să susțină că ar trebui să fie mai mult, și la nivel mai locale.

[/DDET]

Lasa un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.