Platforma online de documentare subtitrate, RightBe, a fost creată cu scopul de a furniza oamenilor informații care sunt mai puțin accesibile, dar totuși provin din surse deschise. Aceste informații pot fi adesea neglijate de televiziune, dar au un rol crucial în conștiința noastră socială globală.

Problema Chineză (documentar)

Problema Chineză 

Problema chineza documentarDespre Film:

În zilele noastre, aproape toate lucrurile pe care le găsești în magazine sunt fabricate în China: haine, pantofi, electrocasnice sau produse de papetărie.

Astfel, în ultimele decenii China a ajuns una din cele mai mari puteri economice ale globului, iar unii susțin chiar că este cea mai mare dintre toate.Acest film documentar tratează subiectul relației economice actuale dintre China și SUA și încearcă să facă previziuni în ceea ce privește relația dintre cele două super-puteri mondiale.

După un an petrecut călătorind în Asia și America, realizatorul Brook Silva-Braga ne ajută să înțelegem implicațiile politice, economice și morale ale dezvoltării Chinei. În călătoriile sale, Silva-Braga vorbește cu muncitori, patroni, diplomați americani și chinezi, profesori universitari și istorici pentru a înțelege mai bine dihotomia dintre valorile americane și ascensiunea industriei chineze și, odată cu ea, preluarea puterii de către economia Chinei.

Sursa 

O femeie gaseste o scrisoare intr-un produs Kmart, care provine dintr-un lagar chinez (Masanjia)

CHINA-NOTE-SLAVE-CAMP

Scrisoarea a ajuns în SUA băgată într-o cutie cu decoraţiuni de Halloween achiziţionată de la magazinul Kmart. Timp de un an, cumpărătoarea, Julie Keith, n-a găsit-o. Însă după ce praful s-a aşternut pe cutia aruncată într-un dulap, Julie a găsit o scrisoare cerând ajutor printre schelete artificiale, false pietre funerare şi pânze de păianjen de Halloween, raportează publicaţia The Oregonian.

Keith, în vârstă de 42 de ani, manager la Portland Goodwill, la un moment dat a vrut să doneze cutia de decoraţii de Halloween nedeschisă în valoare de 29.99 USD. Era unul dintre acele obiecte care nu-ţi trebuie şi sunt uşor de uitat. Dar, într-o duminică după-amiază, în octombrie, Keith a luat cutia din cămară. Intenţiona să-şi decoreze casa pentru cea de-a cincea aniversare a fiicei sale, cu doar câteva zile înainte de Halloween. A rupt capacul cutiei şi a aruncat deoparte învelişul. Între două pietre funerare din polistiren, mâzgălită pe hârtie şi împăturită în opt, Julie a găsit o scrisoare ascunsă:

“Domnule: scrisoarea descrie condiţiile dintr-un lagăr de muncă forţată din China.

Dacă aţi cumpărat acest produs, vă rugăm să aveţi amabilitatea să retrimiteţi această scrisoare la Organizaţia Mondială a Drepturilor Omului. Miile de oameni de aici, care sunt persecutaţi de guvernul Partidului Comunist Chinez vă vor mulţumi şi îşi vor aminti de dvs. întotdeauna.”Scrisoarea spunea că decoraţia de Halloween – un “cimitir” – a fost fabricată în unitatea 8, departamentul 2 din Lagărul de muncă Masanjia din Shenyang, China.

Pe hârtie caracterele chinezeşti se întrepătrundeau cu propoziţii scrise cu greutate în limba engleză. Oamenii care lucrează aici trebuie să muncească 15 ore pe zi, fără sâmbete, duminici şi orice pauză de sărbători. În caz contrar suferă torturi, bătăi şi abuzuri.. Nu au aproape nici o plată (10 yuani / 1 lună).

Zece yuani este echivalent cu 1,61 dolari sau 5 RON.

“Oamenii care lucrează aici, au condamnări de 1-3 ani, dar fără sentinţa tribunalului. Mulţi dintre ei sunt practicanţi Falun Gong, oameni nevinovaţi în totalitate [dar sunt închişi – n.red] doar pentru că au credinţe diferite de cele ale Partidului Comunist Chinez (CCP). Ei suferă adesea mai multe pedepse decât alţii”.

Scrisoarea nu era semnată. Asemenea unui mesaj dintr-o sticlă, scrisoarea a călătorit mai mult de 9.000 km peste Oceanul Pacific.

Lagărele de reeducare prin muncă din China fac parte dintr-un sistem care permite detenţia fără proces, fondat în vremea dictatorului comunist Mao Tsedun. Victimele pot primi 3-4 ani de muncă forţată doar printr-o notă a secţiei de miliţie locală. Organizaţiile de drepturile omului cred că în lagărele de muncă din China lucrează cel puţin 2 milioane de oameni în fiecare moment.

Numeroase rapoarte susţin că adepţii grupului spiritual Falun Gong sunt trimişi sistematic în lagăre de muncă – lucruri susţinute şi în scrisoare – dar faptele sunt greu de confirmat. China nu permite niciun control din afară.

Lagărul de muncă Masanjia, de mare notorietate, se află în capitala industrializată a provinciei Liaoning din nord-estul Chinei şi este destinat femeilor. O căutare Google după numele lagărului produce pagini de rezultate macabre. Rapoartele vorbesc despre torturi, bătăi violente, arsuri cu bastoane electrice de mii de volţi şi violuri în grup la care deţinutele sunt supuse sistematic.

Falun Gong este o practică spirituală cu rădăcini adânci în cultura tradiţională chineză şi bazată pe principiul Adevăr-Compasiune-Toleranţă. Datorită popularităţii mari de care s-a bucurat în rândul chinezilor făcând ca numărul practicanţilor Falun Gong să fie mai mare decât numărul membrilor Partidului Comunist Chinez, practica a fost declarată ilegală şi interzisă in China la 20 iulie 1999. De atunci, practicanţii au fost supuşi unei crude şi îndelungate persecuţii din partea liderului de atunci al PCC, Jiang Zemin şi a oamenilor săi care i-au urmat indeaproape ordinele, ducând mai departe persecuţia, chiar şi după ce Jiang Zemin nu mai era liderul oficial al PCC.

Sursa – Epoch Times Romania

Lagarul de munca Masanjia

(Video Engleza)

Vezi documentar full, subtitrat din Chineza in Engleza – https://www.youtube.com/watch?v=sFEl7oophB0
sos-note-in-made-in-china-kmart-halloween-decorations
[message_box type=”note” icon=”yes” close=”Close”]

“Noi am ieşit din pântecul mamei noastre, dar în Lagărul de Muncă Forţată Masanjia pentru Femei, noi am fost torturate pentru că am depus petiţii pentru drepturile noastre şi pentru practica de Falun Gong”, a spus ea. “Practicanţii Falun Gong reprezintă o mare porţiune din prizonierii închişi în Masanjia, şi ei sunt folosiţi ca teren de testare pentru majoritatea torturilor administrate de gardienii de acolo.

“Ei ne-au lovit sânii şi zonele genitale cu bastoane electrice, ne-au introdus bastoanele în vagin pentru a ne electrocuta, ne-au umplut vaginul cu praf de ardei roşu, ne-au introdus periuţe de dinţi în vagin şi le roteau în interior. Ne-au deschis gura cu un dilatator vaginal pentru a ne hrăni forţat şi pentru a ne insulta. Nu înţelegem ce s-a întâmplat cu ţara noastră.”

.[/message_box]

Liu Hua, care nu este o practicantă Falun Gong, a ajuns în Masanjia după ce soţul ei a devenit şef al unui comitet de sat în comuna lor din Shenyang, provincia Liaoning, unde este situat lagărul. El a descoperit corupţia desfăşurată de secretarul de partid de la nivel de sat şi când a încercat sa il raporteze a fost bătut şi exilat. Ulterior, Liu Hua a fost trimisă la Masanjia pentru 4 ani cu acuzaţia de “periclitare a securităţii naţionale şi opoziţie faţă de partid şi socialism.”

Totuşi, s-au pus cu cine nu trebuia. Ea a luat notiţe meticuloase despre ceea ce ea numeşte “tot răul pe care l-au făcut şi abuzurile ce le-am suferit noi, pedepsele corporale, bătăile, atârnarea în poziţii de întindere forţată, Patul Morţii şi Banca Tigrului.”

Sursa – Epoch Times (text partial)

Articole despre lagarul de munca Masanjia:

Reconstituirea metodelor de tortură din lagărul de muncă forţată Masanjia (Galerie Foto)

Se întâmplă chiar mai multe decât dezvăluie rapoartele de ştiri chineze despre lagărul de muncă Masanjia

130 de practicanţi din lagărul de detenţie de la Masanjia sunt în a doua săptămână de grevă a foamei, protestând împotriva extinderii perioadei de detenţie

boicot made in china copy

1385466_549826831751750_31910094_n

cadavre made in china

tortura

[message_box type=”qute” icon=”no” close=”Close”]PS.Lume trebuie sa ne trezim, sa fim cu totii impotriva produselor Made in China!!

Nu stiu cine crede in principiul de cauza si efect, dar eu personal, am ajuns la intelegerea ca toata aceasta criza economica, lispa locurilor de munca…etc, este din cauza ca noi ca oameni permitem sa se intample asa ceva, permitem ca oamenii sa munceasca ca sclavi pentru noi, suntem indiferenti la scalvie si asta este consecinta indiferentei noastre. In prezent sunt mii de lagare de munca active in China, milioane de sclavi (majoritatea prizonieri de constinta), care produc miliarde de produse in fiecare zi…. Spuneti NU produselor Made in China, refuzati sa mai cumparati produse chinezesti. Aceasta schimbare trebuie sa se produca si trebuie sa se produca acum!! Oameni buni, treziti-va!! Nu mai bagati bani in buzunarul Partidului Comunist Chinez pentru ca inca mai multi oameni vor suferii. (Admin – Documentare RightBe).[/message_box]

Lasa un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.