Filmul documentar „Exodul. O tragedie siriană”, realizat de Marian Voicu(producător TVR) şi Andrei Coruţ este primul documentar de televiziune realizat de o echipă jurnalistică din România despre criza refugiaţilor sirieni din Liban.
Din 2011 pana in prezent peste 10 milioane de sirieni și-au pierdut casele si peste 3 milioane și-au părăsit țara devastată de război. Aproximativ jumătate dintre refugiați sunt copii.
România va trebui sa primească și ea, prin repartizarea celor ajunși în alte state europene, circa 2.000 de migranți. Este momentul cel mai potrivit să aflăm mai multe despre ei, despre viața lor, despre cultura popoarelor lor – frumuseți rămase acum în umbra relatărilor despre război și teroare.
Exodul. O tragedie siriana – documentar despre refugiatii din Siria
Casa Albă a anunțat joi că va lua în cât mai multe 10.000 de refugiați sirieni anul viitor, în urma îngrijorare crescândă în Europa în potop de imigranți care fug din Orientul Mijlociu.
În SUA, un număr de factori, în cazul în care refugiații merge sunt mutate, spune Sarah Margon, Washington Director al Human Rights Watch. Refugiații sunt relocate prin negocieri între guvernul federal și organizațiile neguvernamentale numite VOLAGs (agenții de voluntariat), care contract cu Departamentul de Stat. Acele ONG-uri care ajuta la a determina comunitățile sunt potrivite pentru relocare în funcție de factori cum ar fi disponibilitatea de locuințe. În același timp, refugiații poate indica, de asemenea, dacă au familie în SUA și pot încerca să se reunească cu rudele, care pot ajuta directe în cazul în care acestea sunt mutat.
Refugiatii din Siria:
Statele care au luat în cele mai multe refugiaților sirieni sunt considerabile și pot ocupa un aflux mai mare de oameni care doresc să reinstaleze. California a luat istoric în număr mare de refugiați, și Texas-ciuda percepția de a fi anti-imigranți-a dus de fapt SUA în reinstalare a refugiaților în ultimii patru ani. Unele zone au deja comunități cu o prezență Orientul Mijlociu stabilit lung. Dearborn, Mich., De exemplu, are o mare populație arab-american, care se intinde inapoi la sfârșitul secolului al 19-lea, iar statul a continuat luand in refugiați din țările arabe sfâșiat de război în ultimul deceniu. Margon spune că orice nouă aflux de refugiați sirieni se va uita probabil pentru statele care au deja populații semnificative din Orientul Mijlociu.
“Odata ce o comunitate devine stabilit, veți vedea populații de refugiați care doresc să se reconecteze cu acele comunități”, spune Margon.
Refugiatii sirieni in Romania
Casa Albă a fost sub presiune pentru a deschide porțile pentru mai mulți refugiați ca Europa se luptă pentru a face față cu sute de mii de imigranți care doresc să reinstaleze. Creșterea refugiaților deplasarea la SUA, cu toate acestea, s-ar cuprinde încă doar o mică parte din numărul total de persoane care fug Siria. Organizatia Natiunilor Unite estimeaza ca 11 milioane de sirieni au fost dislocat de la începutul războiului civil din țară, în 2011, 4 milioane din care au fugit în țările vecine. Germania se așteaptă la 800.000 de numai refugiaților care solicită azil, până la sfârșitul anului.
Comunitățile de refugiați prindă rădăcini în anumite orașe pentru un număr de motive. Minneapolis, de exemplu, este acasa, la o populație somaleză mare care a început deplasarea în zona la începutul anilor 1990 în timpul războiului civil din Somalia. O populație Hmong considerabilă mutat în Wisconsin, după fuga Asia de Sud în timpul războiului din Vietnam. Una dintre cele mai mari valuri de refugiați vreodată pentru a face în Statele Unite au fost vietnamezii “barca poporului”, care a fugit din Vietnam la sfârșitul anilor 1970 și sa stabilit în mare parte în California.
[/DDET]
Regie: Marian Voicu
Imagine: Andrei Coruţ
Montaj: Gabriela Mocanu, Alina Vână, Marius Bărbulescu
Ilustraţie muzicală: Cătălin Popescu
Postprocesare sunet: Victor Epure
Traducere: Dr.Bashar Al-Kishawi