Omul care planta copaci (The man who planted trees)

Posted by
/ Leave a comment

Omul care planta copaci

“O frumoasa animatie bazata pe scurta poveste scrisa de Jean Giono.
Scoate in evidenta puterea individului si a inspirat plantarea de copaci pe tot globul.”

Omul care planta copaciOmul care planta copaci

Filmul prezintă povestea lui Elzeard Bouffier, care pe parcursul a peste 35 de ani a plantat o pădure magnifică într-o zonă dezolantă a Franţei. Povestea este spusă de un tânăr călător care-l întâlneşte întâmplător într-o zi pe acum bătrânul gentilom. Îl vede întorcându-se la pădurea sa de mai multe ori de-a lungul decadelor pentru a observa peisajul.

Documentar despre protectia mediului inconjurator
Documentar Natura
Documentare Interesante
Mediu Inconjurator
Protectia mediului

Oscarul câștigat pentru Crac! permis Frédéric Înapoi să-și îndeplinească visul de a aduce poveste minunată Jean Giono e cel care a plantat copaci de pe ecran. Într-o formă mai mult distilat, mesajul său de mediu și filozofie de viață reflectă preocupările deja abordate de Înapoi în filmele sale anterioare. Semințele că plantele ciobănești sunt un simbol al tuturor acțiunilor noastre, bune și rele, care au consecințe pe termen lung ne putem imagina cu greu. Este de până la noi să gândească și să acționeze în conformitate cu speranțele noastre pentru viitor, și, dacă este posibil, pentru a lăsa în urma noastră o lume mai frumoasă și mai promițător decât cea pe care am moștenit.

Documentar despre protectia mediului inconjurator
Documentar Natura
Documentare Interesante
Mediu Inconjurator
Protectia mediului

In urmă cu aproape patruzeci de ani m-am dus la o plimbare lungă, prin dealuri absolut necunoscute de turiști, în acea regiune foarte vechi, unde Alpii pătrunde în Provence.
Această regiune este delimitată la sud-est și sud de cursul mijlociu al Durance, între Sisteron și Mirabeau, la nord de cursul superior al Drôme, de la izvoare până la Die, la vest de către câmpiile de Comtat Venaissin și marginea Mont Ventoux. Acesta include toate partea de nord a departamentul Bas-Alpes, la sud de Drôme și o mică enclavă din Vaucluse.

Documentar despre protectia mediului inconjurator
Documentar Natura
Documentare Interesante
Mediu Inconjurator
Protectia mediului

În timp am angajat mea plimbare lungă prin această regiune pustie, aceasta a constat din terenuri sterpe și monotone, la aproximativ 1200 – 1300 de metri deasupra nivelului mării. Nimic nu a crescut acolo cu excepția lavandă sălbatică.
Am fost de trecere această țară la partea sa cea mai mare, și după mersul pe jos timp de trei zile, m-am trezit în dezolarea cea mai completă. Am campat lângă scheletul unui sat abandonat. Am folosit ultimul apa mea cu o zi înainte și am nevoie pentru a afla mai multe. Chiar dacă acestea au fost în ruine, aceste case toate înghesuiți împreună și se uită ca un cuib de viespi un vechi “ma făcut să cred că nu trebuie la un moment dat au fost un izvor sau un bine acolo. Nu a fost într-adevăr un izvor, dar a fost uscat. Cele cinci sau șase case fără adăpost, devastate de soare și vânt, și capela mica, cu clopotniță de rufe-jos, s-au îmbrăcat ca casele și capelele de sate care trăiesc, dar toată viața a dispărut.

A fost o zi frumoasă, în iunie, cu o multime de soare, dar aceste locuri fără adăpost până în cer, vântul fluierat cu brutalitate intensă. Maraitul ei în carcasele de case a fost ca cea a unui animal sălbatic deranjat în timpul mesei sale.
Am avut pentru a muta tabăra mea. După cinci ore de mers pe jos, încă nu am găsit de apă, și nimic nu mi-a dat speranța de a găsi orice. Peste tot era aceeași uscăciune, aceleași rigid, plante lemnoase. Am crezut că l-am văzut în depărtare o mică siluetă neagră. Pe o șansă m-am îndreptat spre ea. El a fost un păstor. Treizeci de miei sau cam asa ceva au fost de odihnă lângă el pe teren dogoritor.

El mi-a dat o băutură de la tărtăcuță său și un pic mai târziu, ma condus la cabana păstorului, ascuns în jos într-o mișcare ondulatorie a platoului. El a scos apă lui – excelent – de la o gaură naturală, foarte adâncă, pe care a instalat un scripete rudimentar.

Acest om vorbea puțin. Acest lucru este comun printre cei care locuiesc singuri, dar părea sigur pe el și încrezător în această asigurare, care părea remarcabil în acest gazon teren tot. El a trăit într-o cabină, dar într-o casă reală de piatră, de la aspectul a fost clar că propria sa muncă au restaurat ruinele a găsit la sosirea sa. ‘s acoperiș era solid și etanș. Vântul a lovit împotriva țiglele cu sunetul mării crashing pe plajă.

Oscarul câştigat pentru Crac! i-a permis lui Frédéric Back să îşi îndeplinească visul de a ecraniza frumoasa poveste scrisă de Jean Giono, Omul care planta copaci (L’homme qui plantait des arbres).

Într-o formă mai distilată, mesajul ecologic şi filozofia vieţii reflectă preocupările deja prezentate de Back în celelalte filme ale sale. Seminţele plantate de cioban sunt simbolul tuturor acţiunilor noastre, bune sau rele, care au efecte atât de ramificate şi îndelungate încât cu greu le putem imagina. Depinde de noi să raţionăm şi să acţionăm în acord cu speranţele nostre pentru viitor, şi, dacă este posibil, să lăsăm în urmă o lume mai frumoasă şi mai promiţătoare decât cea moştenită.

Un umanist şi militant pentru mediu cu mult înaintea timpului său, scriitorul francez Jean Giorno (1895-1970) s-a inspirat din propria experienţă şi din istoria regiunii de baştină pentru a scrie Omul care a plantat copaci în 1973. Frédéric Back a întâlnit povestea lui Giorno în revista Le sauvage în 1974. Plantând el însuşi peste 30.000 de copaci ca membru al Organizaţiei Contra Poluării, a decis să aducă pe ecrane o poveste cunoscută până atunci doar cititorilor periodicelor specializate.

Transformând povestea lui Giorno într-un film, Back a dorit ca mesajul ei să ajunga la o audienţă cât mai mare posibil. Pe parcursul cercetării sale, creatorul de film a descoperit oameni ce duceau aceeaşi muncă umilă, continuă în lumea reală, fără mijloace decât cele ale ciobanului din poveste. Răspunsul publicului faţă de film a fost mult mai mare decât şi-ar fi putut imagina Back: milioane de copaci au fost plantaţi pe toate continentele. (Sursa: Filme Documentare.com via Artboom)

Lasa un comentariu

comments

Leave a comment

Aboneaza-te

Aboneaza-te la site pentru a primi notificari de fiecare data cand apare un documentar nou pe site.

like_facebook

Reclame