Filmul documentar “Mămăliga te aşteaptă (2004)” spune povestea lui Mihai, care provine dintr-o familie cu 10 copii, este student la teologie, dar dupa mai puţin de un an de şcoală este nevoit sa renunte pentru ca nu avea bani sa se intretina. Se intoarce acasa, la mamaliga cea de toate zilele, în satul natal, unde îl aşteapta munca la petecul de pământ al familiei. Filmul îl însoţeşte în rutina zilnică, care, la ţară, înseamnă muncă şi iar muncă. Mihai nu a abandonat ideea de a se întoarce la facultate, aşa că învaţă pentru examenul de admitere oriunde şi oricând poate. Vorbeşte despre scurta lui experienţă la oraş şi despre handicapul cu care pornesc în facultate cei care au făcut şcoala la ţară. Rutina zilnică e întreruptă de certuri ocazionale cu o mamă epuizată de atâta muncă şi de micile bucurii ale gospodăriei, când se naşte un viţel sau când ies din oua bobocii de gâscă. Autorul menţine echilibrul între o privire obiectivă şi în acelaşi timp personală asupra destinului unui tânăr prins între două lumi. (sursa text: cinemagia.ro)
[DDET ]
Mamaliga te asteapta – documentar romanesc online – cultura si arta
Punct de vedere istoric un aliment țărănească, a fost adesea folosit ca un substitut pentru pâine sau chiar ca un aliment de bază în zonele rurale sărace. Cu toate acestea, în ultimele decenii le-a apărut ca un fel de mâncare de lux disponibile în cele mai bune restaurante.
Documentar romanesc: Istoric, terci de ovăz este cea mai veche formă de consum de cereale în întreaga omenire, cu mult înainte de apariția de pâine. Inițial, semințele folosite pentru a prepara paste sunt foarte diverse ca mei sau einkorn.
Mamaliga te asteapta – documentar romanesc
Înainte de introducerea de porumb din Europa în secolul al 16-lea, mămăliga a fost făcut cu făină de mei, cunoscut de romani ca pulmentum. Mai mult decât atât, romanii au mancat atat de mult din ea că grecii le pultiphagonides (mancatorii de terci) numit.
Porumb a fost introdus în Spania de Hernán Cortés din Mexic și răspândit în Europa în secolul al 16-lea. Porumb (denumit porumb din Statele Unite) necesită o sumă bună de căldură și umiditate. Valea Dunării este una dintre regiunile Europei ideale pentru cultivarea porumbului.
Documentar Biografic – Mamaliga te asteapta
Un savant maghiar documentat sosirea de porumb în Timișoara, Banat, 1692. În Transilvania, porumbul este, de asemenea, numit “cucuruz”, care ar putea implica o conexiune între Transilvaniei și comercianți sârbi, kukuruz fiind un cuvânt slav. Unii presupun că a fost fie Șerban Cantacuzino sau Constantin Mavrocordat care a introdus porumb în Țara Românească, Maria Tereza în Transilvania și Constantin Duca în Moldova, unde este numit Papusoi. Mămăligă de mei ar fi fost înlocuite treptat cu mămăligă din porumb. Porumbul apoi să devină un aliment important, în special în lupta împotriva foametei care a prevalat în secolele 17 si 18.
[/DDET]
Regia: Laurenţiu Calciu