Platforma online de documentare subtitrate, RightBe, a fost creată cu scopul de a furniza oamenilor informații care sunt mai puțin accesibile, dar totuși provin din surse deschise. Aceste informații pot fi adesea neglijate de televiziune, dar au un rol crucial în conștiința noastră socială globală.

Condamnati la fericire – Experimentul comunist din Romania

“Sute de mii de victime, destine sfaramate, generatii private de sansa contactului cu lumea exterioara, o economie prabusita si o stare morala la pamant: iata in cateva cuvinte in ce consta mostenirea istorica a comunismului romanesc”.

“Executia lui Ceausescu din 25 decembrie 1989 inchide o pagina macabra din sangeroasa si atat de putin cunoscuta istorie a comunismului romanesc. Autopsia cadavrului acelui partid care l-a facut posibil pe Ceausescu ramane inca de facut”.
Vladimir Tismăneanu
Documentar: Condamnati la fericire – Experimentul comunist din Romania
Part. 1

Part. 2


Lupta pentru cunoasterea adevarului istoric, lupta impotriva amneziei si pentru justitie politica si morala continua. Ceea ce Monica Lovinescu a numit etica neuitarii trebuie sa devina o etica a democratiei romanesti. Analiza si condamnarea comunismului implica autopsia unui cadavru care inca misca. De aici si rezistentele, obstructiile si tergiversarile.

Filmul analizează soarta tuturor celor cărora comunismul le-a vrut binele cu sila. Document zguduitor, pelicula vorbeşte despre această stranie fericire, impresionant cu atât mai mult cu cât sunt folosite doar imaginile oficiale ale propagandei comuniste. Parăzile, discursurile, zâmbetele şi aplauzele furtunoase pe care le vedem este ceea ce comunismul a vrut să fie văzut. Sursa textului – tismaneanu.wordpress.com

Lasa un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.