Condamnati la fericire – Experimentul comunist din Romania

Posted by
/ Leave a comment

“Sute de mii de victime, destine sfaramate, generatii private de sansa contactului cu lumea exterioara, o economie prabusita si o stare morala la pamant: iata in cateva cuvinte in ce consta mostenirea istorica a comunismului romanesc”.

“Executia lui Ceausescu din 25 decembrie 1989 inchide o pagina macabra din sangeroasa si atat de putin cunoscuta istorie a comunismului romanesc. Autopsia cadavrului acelui partid care l-a facut posibil pe Ceausescu ramane inca de facut”.
Vladimir Tismăneanu
Documentar: Condamnati la fericire – Experimentul comunist din Romania
Part. 1

Part. 2


Lupta pentru cunoasterea adevarului istoric, lupta impotriva amneziei si pentru justitie politica si morala continua. Ceea ce Monica Lovinescu a numit etica neuitarii trebuie sa devina o etica a democratiei romanesti. Analiza si condamnarea comunismului implica autopsia unui cadavru care inca misca. De aici si rezistentele, obstructiile si tergiversarile.

Filmul analizează soarta tuturor celor cărora comunismul le-a vrut binele cu sila. Document zguduitor, pelicula vorbeşte despre această stranie fericire, impresionant cu atât mai mult cu cât sunt folosite doar imaginile oficiale ale propagandei comuniste. Parăzile, discursurile, zâmbetele şi aplauzele furtunoase pe care le vedem este ceea ce comunismul a vrut să fie văzut. Sursa textului – tismaneanu.wordpress.com

Ca încheiat al doilea război mondial, România, un fost membru Axei, a fost ocupată de Uniunea Sovietică, singurul reprezentant al puterilor aliate. La 6 martie 1945, după ce demonstrații de masă de către simpatizanții comuniști și presiuni politice din partea reprezentantului sovietic al Comisiei Aliate de Control, un nou guvern pro-sovietic care a inclus membri ai Partidului Comunist Român în afara legii anterior a fost instalat. Treptat, mai mulți membri ai Partidului Comunist și partidele comuniste, aliniat câștigat controlul asupra administrației și lideri politici de dinainte de război au fost în mod constant eliminate din viața politică. În decembrie 1947, regele Mihai a fost indusă să abdice și Republica Populară România a fost declarată.

Republica Socialistă România (român: Republica Socialista România, RSR) a fost un stat socialist singur partid care a existat în mod oficial de la 1947 la 1989. De la 1947-1965, statul a fost cunoscut sub numele de Republica Populară Română. Țara a fost o stare de Est Blocul sovietic, aliniat cu un rol dominant pentru Partidul Comunist Român consacrat în constituțiile sale.

La început, resurse de după război limitate ale României au fost drenate de “SovRoms”, noile companii scutite de impozit româno-sovietice care a permis Uniunii Sovietice să controleze sursele majore ale României de venit. O altă scurgere a fost reparațiile de război plătite în Uniunea Sovietică. În anii 1950, însă, guvernul comunist din România a început să se afirme mai independență, inducerea, de exemplu, retragerea tuturor trupelor sovietice din România de 1958.

Un număr mare de persoane au fost executate sau au murit în custodie în timpul existenței România comunist, cel mai în perioada stalinistă a anilor 1950. În timp ce execuții judiciare între 1945 și 1964 numerotate 137, decese în custodie sunt estimate la zeci sau sute de mii de oameni. Mult mai mulți au fost închiși din motive politice, economice sau de altă natură și abuzul suferit, tortura și / sau deces.

În anii 1960 și 1970, Nicolae Ceaușescu a devenit șef al Partidului Comunist (1965), șeful statului (1967) și-a asumat rolul de nou înființat de președinte în 1974. denunțarea lui Ceaușescu de 1968 invazia sovietică din Cehoslovacia și o relaxare de scurtă durată în interior represiune ajutat da-i o imagine pozitivă atât acasă, cât și în Occident. Cu toate acestea, creșterea economică rapidă alimentata de creditele externe a dat treptat la o austeritate și represiune politică care a dus la căderea guvernului său totalitar din decembrie 1989.

Get the Flash Player to see this content.

Lasa un comentariu

comments

Leave a comment

Aboneaza-te

Aboneaza-te la site pentru a primi notificari de fiecare data cand apare un documentar nou pe site.

like_facebook

Reclame