Transnistria – Războiul de pe Nistru (documentar)

Posted by
/ Leave a comment

razboil de pe nistru transnistriaDupă colapsul Uniunii Sovietice, mai bine de două treimi dintre locuitorii fostei Republici Sovietice Socialiste Moldoveneşti doreau o apropiere mai strânsă de România şi de țările occidentale, în vreme ce localnicii de la est de răul Nistru pledau pentru întărirea relațiilor cu Rusia şi Ucraina.

Transnistria este un stat separatist situat la cea mai mare parte pe o fâșie de pământ între râul Nistru și frontiera moldo de est cu Ucraina. De la declararea independenței în 1990, și mai ales după Războiul de Transnistria în 1992, ea este reglementată ca Nistreană Republica Moldova, un stat cu recunoaștere limitată, care pretinde teritoriu la est de râul Nistru, și, de asemenea, în orașul Bender și localitățile din jur situate pe malul de vest, în regiunea istorică a Basarabiei. Termenii “Transnistria” și “Pridnestrovie”, atât de referință al râului Nistru.

Nerecunoscute de către orice stat membru al Națiunilor Unite, Transnistria este desemnat de către Republica Moldova, ca unitate teritorială autonomă Transnistria cu statut juridic special (Unitatea teritoriala Autonomă cu statut juridic Transnistria special) sau Stînga Nistrului.

După dizolvarea URSS, tensiunile dintre Moldova nou creat și starea de facto suveran de Pridnestrovia (care, spre deosebire de restul Moldovei nu a vrut să se despartă de Uniunea Sovietică), a escaladat într-un conflict militar care a început în martie 1992 și a fost încheiat de o încetare a focului în iulie 1992. ca parte a acestui acord, o tripartit (Rusia, Moldova, Transnistria) Comisia Unificată de Control supraveghează aranjamentele de securitate în zona demilitarizată, care cuprinde douăzeci de localități de pe ambele maluri ale râului. Deși încetare a focului a avut loc, statutul politic pe teritoriul rămâne nerezolvată: Transnistria este o republică prezidențială nerecunoscut, dar independent, cu propriul guvern, parlament, armată, poliție, sistem poștal și monedă. Autoritățile au adoptat o constituție, steag, imn național, și stema. Cu toate acestea, după un acord de 2005 între Republica Moldova și Ucraina, toate companiile transnistrene care doresc să exporte bunuri, prin granița cu Ucraina trebuie să fie înregistrate cu autoritățile moldovene. Acest acord a fost pusă în aplicare după Misiunea Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM) a început activitatea în anul 2005. Cei mai mulți transnistreni au, de asemenea, cetățenia Republicii Moldova, dar mulți transnistreni au, de asemenea, cetățenia rusă și ucraineană. Sursa: wikipedia

Datorită rus militar contingent prezent în Transnistria, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului consideră Transnistria “, sub autoritatea efectivă sau cel puțin influența decisivă a Rusiei”.

Transnistria, Nagorno-Karabah, Abhazia și Osetia de Sud sunt zone post-sovietice “conflict înghețat”. Aceste patru state nerecunoscute mențină relații de prietenie cu celălalt și formează Comunitatea pentru Democrație și Drepturile Națiunilor.

Realizat de TVM, acesta este un film documentar despre războiul din Transnistria, unul dintre cele mai sângeroase conflicte armate din fosta sferă sovietică. În urma războiului, partea de est a Moldovei şi-a declarat independența, sub denumirea de Republica Transnistria, care a rămas nerecunoscută de majoritatea statelor lumii, până în zilele noastre.

Când cele două tabere au început lupta, războiul (1991-1992) a fost unul cu totul neobișnuit. Înșiși combatanții aveau să-l numească „războiul bețivilor”, întrucât ofițerii din ambele tabere, după ce ziua se luptau aprig, noaptea se strecurau unii în tranșeele celorlalți, într-un armistițiu ad-hoc şi tacit şi beau până dimineața vodcă. Desigur, a doua zi luptele se reluau cu şi mai multă dârzenie, iar seara chefurile se încingeau, cei rămași bând în memoria celor uciși. (Sursa: Filme Documentare si Revista Magazin)

Transnistria – Războiul de pe Nistru

Lasa un comentariu

comments

Leave a comment

Aboneaza-te

Aboneaza-te la site pentru a primi notificari de fiecare data cand apare un documentar nou pe site.

like_facebook

Reclame