Fractalii – Vânătoarea dimensiunii ascunse (documentar)

Posted by
/ Leave a comment

fractaliFractalii documentar online subtitrat

S-ar putea să nu ştiţi, dar fractalii, la fel ca aerul pe care-l respirăm, sunt peste tot în jurul nostru, formele lor neregulate, repetitive, putând fi descoperite în formaţiunile noroase şi ramurile copacilor, în broccoli şi în culmile aspre ale munţilor şi, chiar, în ritmurile inimii umane, Nova purtându-ne în film, printr-o aventură uimitoare, cu ajutorul unui grup de matematicieni rebeli, hotărâţi să descifreze regulile ce guvernează geometria fractală.

Documentar Stintific: Fractalii – Vânătoarea dimensiunii ascunse
fractalii in fizica: Fractalii sunt diferite de alte figuri geometrice, din cauza modului în care scara. Dublarea lungimile muchiilor unui poligon înmulțește aria sa de patru, care este de două ridicat la puterea a două. De asemenea, în cazul în care raza unei sfere este dublat, volumul său cântare de opt, care este de două (raportul dintre noi cu raza vechi) la puterea a treia.

Fractalii in fizica:Dar dacă lungimi unidimensionale un fractal sunt toate dublate, conținutul spațială a baremelor fractale de o putere care nu este în mod necesar un număr întreg. Această putere se numește dimensiunea fractală a fractal, și de obicei depășește dimensiunea topologică.

Fractalii in fizica – Ca ecuații matematice, fractali sunt de obicei nicăieri derivabile. O curbă fractal infinit poate fi conceput ca lichidare prin spațiu diferit de la o linie obișnuită, fiind încă o linie de 1-dimensional cu încă o dimensiune fractală indicând că seamănă, de asemenea, o suprafață.

Fractalii in natura: Rădăcinile matematice ale ideii de fractali au fost marcate de-a lungul anilor ca o cale formală de lucrări publicate, începând din secolul al 17-lea cu noțiuni de recursivitate, apoi se deplasează prin tratament matematic ce în ce mai riguroase a conceptului la studiul de continuu, dar nu derivabila funcții în secolul al 19-lea, precum și cu privire la prelucrarea la al cuvântului fractal în secolul 20 cu o infloritoare ulterioară de interes din fractali și modelare pe calculator în secolul 21.

Fractalii in natura: Termenul “fractal” a fost folosit pentru prima dată de matematicianul Benoît Mandelbrot în 1975. Mandelbrot se bazează pe fractus latin care înseamnă “spart” sau “fracturat”, și folosit-o pentru a extinde conceptul de dimensiuni teoretice fracționate la modele geometrice în natură.
Fractalii in fizica
Fractalii in natura
Un fractal este un fenomen natural sau un set matematic care prezintă un model repetitiv care afișează la fiecare scară. În cazul în care replicarea este exact la fel la fiecare scară, este numit un model de auto-similare. Un exemplu în acest sens este Menger burete.Fractalii documentar online subtitrat – Fractalii pot fi, de asemenea, aproape la fel la diferite niveluri. Acest ultim model este ilustrat în figura. Fractalii include, de asemenea, ideea unui model detaliat care se repetă.

Un fractal matematic, se bazează pe o ecuaţie ce este supusă unei iteraţii, o formă de conexiune inversă, repetitivă.

Există multe exemple de fractali, care sunt descrişi ca având proprietăţi de auto-asemănare, cvasi auto-asemănare sau auto-asemănare statistică.

Deşi sunt pure construcţii matematice, fractalii pot fi descoperiţi în natură, fapt pentru care au fost incluşi şi în opere de artă, având aplicaţii curente în medicină, seismologie şi analize tehnice din domenii diverse.

Sursa: Antiiluzii

Lasa un comentariu

comments

Leave a comment

Aboneaza-te

Aboneaza-te la site pentru a primi notificari de fiecare data cand apare un documentar nou pe site.

like_facebook

Reclame