Fabuloasa Istorie Straveche din Carpati, by Daniel Roxin – documentar

Posted by
/ Leave a comment

fabuloasa istorie straveche din Carpati documentar

Este spațiul României de astăzi Vatra Vechii Europe? Filmul documentar “Fabuloasa istorie străveche din Carpați” răspunde cu probe clare acestei întrebări!

Realizat în colaborare cu mai mult de zece specialiști, majoritatea arheologi și istorici, filmul aduce în prim plan descoperiri arheologice extraordinare, unice, care plasează spațiul României de astăzi în topul locurilor cu cel mai mare potențial arheologic din Europa și din lume.

Pornind cu povestea din perioada ultimei glaciațiuni, documentarul prezintă dovezile unei locuiri și continuități umane care depășesc 60.000 de ani…

Fabuloasa Istorie Straveche din Carpati, by Daniel Roxin – documentar istoric subtitrat

– Documentar Istoric
– Documentare Interesante
– Documentare Istorice
– Documentare Online Subtitrate
– Documentare Politice/Economice
– Documentare romanesti
– Film documentar

Documentar Istoric: Munții Carpați și Munții Carpați sunt o serie de munți care formează un arc de aproximativ 1,500 km (932 km) de mult în Europa Centrală și de Est, ceea ce le face al doilea cel mai lung lant muntos din Europa (după Munții scandinave, 1,700 km. Ele oferă habitatul pentru cele mai mari populații europene urși bruni, lupi, capre negre și râși, cu cea mai mare concentrație din România, precum și peste o treime din toate speciile de plante din Europa. Carpați si Piemont lor se concentreze, de asemenea, mai multe ape termale și minerale, cu România cu peste o treime din totalul european. România este, de asemenea, acasa, la cea mai mare suprafață de păduri virgine din Europa (cu excepția Rusiei), în valoare totală de 250.000 de hectare (65%), cele mai multe dintre ele în Carpați, cu Carpatii Meridionali care constituie cea mai mare zonă împădurită nefragmentat a Europei.

  1. Documentar Interesant

Documentar Istoric: Carpați constau dintr-un lanț de lanțuri muntoase care se întind într-un arc de Republica Cehă (3 %), în nord-vest prin Slovacia (17 %) , Polonia (10 %) , Ungaria (4 %) și Ucraina (11 %) a România (53 %), în est și pe la Porțile de Fier de pe Dunăre între România și Serbia (2 %), în partea de sud . Cea mai mare intervalul în Carpați este Tatra , la granița dintre Polonia și Slovacia , unde cele mai înalte vârfuri depășesc 2.600 m . Doua cea mai mare gama este Carpații Meridionali din România , în cazul în care cele mai înalte vârfuri depășesc 2.500 m.

Carpații sunt, de obicei, împărțită în trei părți principale. Carpații Occidentali, Carpatii Centrală (sud-estul Poloniei, Slovacia de Est, Ucraina , România ), precum și Carpații Meridionali (Romania , Serbia)

Cele mai importante orașe sau în apropierea Carpaților sunt: Bratislava și Košice din Slovacia; Cracovia, în Polonia; Cluj – Napoca, Sibiu și Brașov din România; și Miskolc în Ungaria.

  1. Documentare Interesant

Documentar Istoric: Numele de “Carpați” poate au fost derivate din Carpi, un trib dacic. În conformitate cu Zosimus, acest trib a trăit până la 381 pe pantele de est carpatice. Cuvântul ar putea veni de la un cuvânt indo-european care înseamnă “piatră”.

Documentar Istoric: De Carpatii de nume pot fi în cele din urmă de la proto indo-europeană rădăcină, de la care vine cuvântul albanez Carpe (piatra), si Skala cuvântul slav (rocă, stâncă), probabil prin intermediul unui înrudit dac care a insemnat munte, stâncă, sau robust. Arhaic Karpa cuvânt polonez a însemnat “nereguli accidentat, subacvatice obstacole, roci, rădăcini accidentat sau trunchiuri”. Mai frecvente skarpa cuvânt înseamnă o stâncă ascuțită sau alt teren vertical. Numele poate veni în locul de la indo-european kwerp “să se întoarcă”, înrudită cu engleza veche hweorfan “pentru a transforma, schimbare” (urzeală engleză) Carp “încheietura mâinii”, probabil referindu-se la modul în curbe Gama de munte sau veers în formă de L.

 

Scenariu și regie: Daniel Roxin

Grafică și montaj: Gabriel Vasilescu

Imagine: Silviu Crângureanu

Muzică (o parte din coloana sonoră): Daniel Galea

Film realizat cu suportul AD Auto Total și în parteneriat cu Nașul Tv

Sursa: danielroxin.blogspot.ro

Fabuloasa istorie străveche din Carpați – filmul care îți spune dacă teritoriul României de astăzi este Vatra Vechii Europe.

Lasa un comentariu

comments

Leave a comment

Aboneaza-te

Aboneaza-te la site pentru a primi notificari de fiecare data cand apare un documentar nou pe site.

like_facebook

Reclame