Draco-chipurile de piatră (documentar românesc)

Posted by
/ Leave a comment

draco-chipurile-de-piatr-documentar Draco-chipurile de piatră, un documentar românesc dedicat civilizatiei geto-dacice si receptarii acesteia in epoca de catre artisti si scriitori antici. Un periplu vizual prin salbaticile fortarete dacice din Muntii Orastie(patrimoniu UNESCO)-Sarmisegetusa Regia, Costesti-Blidaru, Costesti-Cetatuie, Luncani- Piatra Rosie, BanitaFetele Albe, in sit-ul Adamclisi (Trophaeum Traiani), Roma si Muzeul Vatican, Portile de Fier si cursul Dunarii, tarmul M. Negre, etc.

Tracii si Geto-dacii,  lumea mediteraneana – documentar

– Cine au fost geto-dacii?
– Cine erau geto-dacii?

Tracii si geto-dacii – documentar istoric
Dacii erau un popor indo european, parte a sau în legătură cu tracii. Dacii erau vechi locuitori ai Daciei, situate în zona în și în jurul Munții Carpați și de vest a Mării Negre. Această zonă include țările actuale din România și Republica Moldova, precum și părți din Ucraina, Serbia de Est, de Nord Bulgaria, Slovacia, Ungaria și sudul Poloniei. Dacii vorbeau limba dacă, crede că a fost strâns legată de trac, dar au fost oarecum influențate cultural de sciților vecine și de invadatorii celtice ale secolului î.Hr. patrulea.

Geto-dacii liberi

Dacii au fost cunoscut sub numele de Geta în scrierile grecești antice, și, ca Dacus (plural Daci) sau geți în documentele romane, dar, de asemenea, ca Dagae și Gaete cum este descris pe harta târziu roman Tabula Peutingeriana. Acesta a fost Herodot care a folosit pentru prima etnonimul geții din Istorii sale. În greacă și latină, în scrierile lui Iulius Cezar, Strabon, iar Pliniu cel Bătrân, oamenii au devenit cunoscute ca “dacilor”. Geți și daci au fost termeni interschimbabile, sau folosite cu unele confuzii de greci. Poeți latine folosit de multe ori numele getilor.

Cine erau geto-dacii?

Virgil le-a numit geți de patru ori, și Daci dată, Lucian geto de trei ori și de două ori Daci, Horace le-a numit geți de două ori și Daci de cinci ori, în timp ce Juvenal o dată geți și de două ori Daci. În 113 d.Hr., Hadrian folosit termenul poetic geți pentru daci. Istoricii moderni preferă să folosească numele geto-daci. Strabon descrie geții și dacii ca triburi distincte, dar înrudite, dar, de asemenea, afirmă că ei vorbeau aceeași limbă. Această distincție se referă la regiunile le ocupau. Strabon și Pliniu cel Bătrân, de asemenea, afirmă că geții și dacii vorbeau aceeași limbă, deci cine au fost geto-dacii?
Cine erau geto-dacii?

Cine au fost geto-dacii? – documentar istoric

În schimb, numele de daci, indiferent de originea numelui, a fost folosit de triburile mai de vest, care alăturate de Pannonians și, prin urmare, în primul rând a devenit cunoscuta la romani. Potrivit Geographica lui Strabon, numele original al dacilor a fost “Daoi”. Numele Daoi, unul dintre cele mai vechi triburi geto-dace a fost adoptată cu siguranță de către observatorii străini pentru a desemna toți locuitorii țărilor situate la nord de Dunăre, care nu au fost încă cucerite de Grecia sau Roma.

Numele etnografic Daci se găsește sub diverse forme în surse antice. “Daoi” (Daos singular). Același nume este adesea folosit în vocabularul geografic de Persia antică, [29], în cazul în care numele de Pliniu printre oamenii din Sogdians Dahae Până la sfârșitul primului secol d.Hr., toți locuitorii terenurilor care formează în prezent România s-au cunoscut la Romani ca Daci, cu excepția unor Celtic și triburi germanice care au infiltrat din vest, și sarmatice și oameni conexe din est.

Peste sutele de mii de strabuni care au populat acum mai bine de 2 milenii de ani teritoriul actual al Romaniei s-au adunat o puzderie de mituri, controverse si indiferenta. Incercam pentru aceasta sa readucem spectatorului o atmosfera distincta, apropiata de spiritul straniu al antichitatii si cel mai important, incercam o productie alternativa despre batranii nostri geto-daci, care sa trezeasca noi cautari.

Istoria putin cunoscuta si magia plaiurilor mioritice sunt argumentele noastre de a porni intr-un film-portret despre geto-daci, intr-o reteta inedita si orginala si asta, bineinteles, cu rigoarea stiintifica care ne caracterizeaza.

Un voiaj cinematografic in antica Dacia, o intalnire cu Zalmoxis, zeitatea pierduta a getilor… un raspuns al anticilor la pasionala intrebare “cine au fost geto-dacii- Sinopsis

Regia
Octavian Repede
Imagine
Tudor Porumb, Octavian Repede
Consultant Stiintific Iconografie Antica
Leonard Velcescu
Voce
Cristian Stanca, Liviu Vlad

Sursa: cinema-documentar.ro

Lasa un comentariu

comments

Leave a comment

Aboneaza-te

Aboneaza-te la site pentru a primi notificari de fiecare data cand apare un documentar nou pe site.

like_facebook

Reclame